A ZenDoin Jóga eredete.

A Doin Japán jóga eredete

Már a történelem előtti időkben is pirkadatkor az ember álomból való ébredésének egész rituáléját hajtotta végre. Az első gondolkodó ember felült és élénken dörzsölgetni kezdte arcát, végtagjait, azután egész testét, vagyis ösztönösen felmelegítette magát és életet lehelt elgémberedett tagjaiba.

A tudattalan pihenő pozícióból tudatos és átgondolt mozdulatok sorozatán keresztül jutott el az ébrenléti aktív tudat állapotába. És mivel minden emberi lény ösztönösen érzi a kozmikus elemektől való függését — légzés: egyesülés a Levegővel; a talaj érintése: kapcsolat a Földdel; napi tisztálkodás: közösség a Vízzel —, ezeket az életelemeket mindig belefoglalta e reggeli rituáléba. A tisztálkodás és az önmasszázs tette a korai embert képessé arra, hogy buzgó szorgalommal és kifogyhatatlan energiával válaszoljon a napi kihívásokra és végezze munkáját.

Ezt követően nagyon alaposan és átgondoltan végigtanulmányozta testének minden zónáját és az ezekhez kapcsolódó belső szerveket, hogy megvizsgálja nem fenyeget-e valamilyen baj. így, e saját maga által felállított diagnózistól függően alakította ki aznapi programját vigyázva arra, hogy le tudja küzdeni a legkisebb fizikai gyengeséget is anélkül, hogy az komolyabb betegséghez vezetne.

Ily módon, a klasszikus Do-in gyakorlatok, a napi öndiagnózis, a tisztálkodás és a meditáció képessé tették arra, hogy életútját kijelölje és nagy belső változtatásokat vigyen véghez anélkül, hogy a természettel való harmóniáján csorba esnék. A nagy kozmikus értelemmel való állandó kapcsolattartás testi-lelki egészséget, békességet és boldogságot biztosított számára. A kihívások és a kemény munka, mellyel az embernek nap mint nap szembe kellett néznie, a Do-in gyakorlását szinte kötelezővé tették és így válhatott az ember tökéletesen felkészültté a nehézségekkel szemben.

Hogyan vált ZenDoin-á a Dóin?

Baktai Ádám Reiki és Zen Shiatsu (Fájdalommentes Ízületi korrekciós masszázs)  terapeuta a Dóin Japán Jóga Hatha Jógával kiegészített, és annak hatásmechanizmusával teljes összhangban lévő gyakorlatait javasolja a helyre illesztett pácienseinek 40 napig gyakorolni, hogy megerősödjenek azok az izmok, melyek gyengesége miatt elmozdulhattak a csigolyák, csontok. Baktai Ádám Indiában tanulta a Reikivel együtt ezt a gyógyítási módszert a Hatha jógával meg még sok minden mással együtt, amikor szerzetesként élt még fiatal korában egy Hindu Kolostorban.

2008-ban érkezett hozzá Horváth Ádám Ninjutsu oktató, aki szintén Hindu szerzetesként tengette ekkortájt még életét és a Bhakti Jógát gyakorolta. Egy 2 éves Gerinc sérvvel érkezett, amit nem tudott addig senki helyre illeszteni. De a Zen Shitasuval és a Doin gyakorlataival fél óra alatt teljesen rendbe jött. Attól fogva tanulja a Zen Shiatsu rendszerét Baktai Ádámtól, aki beavatta a Reiki Japán Energia Gyógyászat rejtelmeibe is, és azóta már maga is végez kezeléseket. A gyakorlat sort annyira hasznosnak találta, hogy azóta is napi rendszerességgel gyakorolja, sőt az általa tanult harcművészeti egészség megőrző gyakorlatokkal kiegészítve a kezelésen résztvevőknek is ezt javasolja minimum 40 napig a teljes regeneráció megtörténéséig.

Horváth Ádám 1998-óta tanulmányozza és gyakorolja a Ninjutsut, melyen belül rendkívül hasznos módszerek vannak a gerinc, illetve az ízületek megóvására. De a sérülés gyógyítására már egy külön rendszert használ (ZenShiatsu). Így a megelőző és hétköznapi mozgásokban segítő gyakorlatokat összevonta a Doinnel, és a Zen Shiatsu elveivel és gyakorlataival. Így született meg a ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápás Jóga, mely egy olyan egyszerű és természetes mozgásokból álló Jóga rendszer, ami teljesen alkalmazkodik minden egyes gyakorlatában alkalmazója korához, fizikai és egészségi állapotához, így segítve őt a gyógyulás és és regenerálódás útján.