“Egy olyan béke van bennem, ami talán lehet még békésebb.” Kis Márta Zendoin Gerincterápiás és Tartásjavító Jóga Oktató

"Egy olyan béke van bennem, ami talán lehet még békésebb." Kis Márta Zendoin Gerincterápiás és Tartásjavító Jóga Oktató
Miért akartam Zendoin oktató lenni?
A saját gerincem helyrehozatalán gondolkodtam, jógával. Egy olyan tapasztalattal a hátam mögött, hogy egy, a gyermekkoromban kimozdult csigolya már a helyére került a jóga segítségével. De most gerincjógát kerestem, és a Zendoin oktatói hirdetésbe botlottam.
– Ez az! Nem csak helyrehozni, hanem mélységeiben érteni, tudni, mi is történik, és így még a lehetőség is adott, hogy másnak is segítsek! – Valahogy így gondolkodtam.

Mit tanultam a Zendoin órán?

Az előírt tananyagon túl egy kis könnyedséget, játsziságot is tanultam, ami nem von le az érdemi értékekből. És talán a “minden-mindennel összefügg”-nek egy új vetületével is találkoztam.
Miben változott az életem, mióta gyakorlom a Zendoin jógát?
A változás a hatha jógával kezdődött, majd jött a Zendoin. A kettő között nem érzem a határt. De jött a nyugalom, nőtt az önbizalmam, a magamba vetett hitem, és az elfogadási szintem magammal és másokkal szemben. A kávéra nincs már szükségem, és az addig keveset fogyasztott hús is kimaradt az étrendemből.
Egy olyan béke van bennem, ami talán lehet még békésebb, de sosem hittem, hogy ezt is megtapasztalom.
+ Egy ideje kerülgetjük egymást én és a “zen”, de már ismerkedünk! :))
 

Miben más (szerintem) a Zendoin jóga, mint más jógairányzatok? Miért ajánlanám másoknak, miben tud segíteni a Zendoin jóga?

Egy kényelmes jógának tartom. A kényelmest úgy értem, hogy 71 éves anyukám, aki ugyan jó egészségi állapotban van, de sosem mozgott különösen semmit, végig csinálta. Nem voltak olyan álló pózok, amik igénybe vették, és olyan egyensúlyozás vagy kitekeredés sem, aminek láttán is kidülledne a szeme.
Lustáknak, fáradtaknak, olyannak, aki sportol, és olyannak, aki csak most kezdi a mozgást, annak, aki egészséges, és annak, aki egészségre vágyik, ideális.
Meg kellett találjam az a szépségét is, amikor már nem a mozdulatok sorrendjére figyelek. Elérkezett hozzám az az érzés, ami igazán fejleszt: minden egyes mozdulatnál képes vagyok egyre több “porcikámra” figyelmet fordítani. Egyre nagyobb a hatásfok, ahogyan a mozdulatokban helyt állok. Igyekszem a tökéletesedés felé haladni, és több figyelmet fordítani a bensőmre.
Mit jelent nekem a Zendoin jóga?
Egy napfényes reggeli meditáció. Egy finom ébresztő a testnek.
Kis Márta Senpai Zendoin Gerincterápiás és Tartásjavító Jóga Oktató