Gyakori Kérdések

 • Szükség van-e jógás előképzettségre bizonyosfokú hajlékonyságra? A ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápás Jóga órához semmilyen előképzettségre nincs szükség. Kortól, nemtől, edzettségi állapottól függetlenül bárki részt vehet az órákon, hiszen a jól képzett oktatónak az a feladat, hogy ahogy éppen vagy, sérülten, vagy fáradtan, úgy is a megfelelő gyakorlatot tudja mutatni neked. Így ha Gyógyulni, regenerálódni jössz, akkor is meg van minden mozdulatnak a könnyített verziója is, ha éppen az alap nem megy, ha viszont a kihívásokat keresed, akkor mindennek van nehezebb formája is.
 • Nem Sportoltam soha és hajlékony sem vagyok így is lehet? A Jóga nem a hajlékonyságról szól. Mesteremet idézve, ha így lenne, akkor a Kínai Tornász lányok lennének, vagy a cirkuszi artisták a legfejlettebbek a jógában. De nem így van. a Jóga belső elmélyülést igényel a különböző tartások, ászanák megtartása közben. Javítja a koncentrációs képességet, avagy épp ellazít és kikapcsol, oldja a stresszt, egy-egy jóleső nyújtással.
 • Korábban megsérültem, így is jógázhatok? Természetesen. Sőt, általában olyanok jönnek el hozzánk ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápás Jóga órára, akik sehol máshol nem találtak írt a bajukra. Hozd el a röntgent a képeket, meg leírásokat a problémádról, hogy a jól képzett oktató megfelelően tájékozódhasson, és az alapján segítsen téged a javulás útján haladni.
 • Nincsenek meg a leleteim és felvételeim, akkor is jöhetek? Persze, de minden képpen jelezd a tanárnak, hogy neked ez, vagy az fáj. Ő meg el fog végezni egy rövid kis diagnózist rajtad, hogy megállapítsa mit lehet és mit nem. A ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápás Jóga különlegessége pont abban rejlik, hogy a Nyugat diagnosztikai fejlettségét ötvözi a Kelet ősi tanaival és holisztikus módszereivel.
 • Meg fogunk izzadni az óra közben? Az attól függ, mire van szükséged. Akik gyógyulni és regenerálódni jönnek a ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápás Jóga órára, ők is fel fognak melegedni a mozgástól, és a meridiánok megnyitásától, és helyes áramlásuk beállásától alapvetően felgyorsul kissé a keringés, de semmi képpen nem az a cél, hogy patakokban folyjon az izzadtság rólad.
 • Milyen felszerelésre kell? Az órákon amiket teremben tartunk általában mindig van minden. Jóga matrac, tégla, övek. De a szabadtéri órákra nem árt, ha hozol egy jógamatracot magaddal. Ha nem érzed magad hajlékonynak, akkor mindenképpen vegyél egy fehér övet, amit bármelyik harcművészeti boltban megvásárolhatsz, vagy kérheted az oktatótól óra előtt.
 • Milyen ruhát vigyek az órára? A ZenShiatsu kezeléshez és a ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápás Jóga órához is kényelmes ruházatot hozzál. Kényelmes melegítónadrág, póló, vagy egy pulcsi, ha fázós vagy, valamint zokni. A Szabadtéri gyakorlásokhoz időlyárásnak megfelelő öltözetet válassz.
 • Férfiak is részt vehetnek az órákon? Persze. Sőt, a ZenDoin Foglalkozásokon körülbelül fele-fele szokott lenni az egészséges arány, hiszen sok harcművészet gyakorló is gyakorolja a ZenDoint, hiszen rendkívüli mértékben felgyorsítja a regenerálódást és a gyógyulást, valamint nyújt és lazít. így a férfiak is ugyan olyan nagy örömüket lelik az órában, mint a hölgyek.
 • Mire kell figyelni az órák közben? A ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápás Jóga oktató mindig vezeti az órát. Eleinte leginkább arra kell figyelni, hogy ne kapkodj, és óvatosan mozdulj egyik tartásból a másikba. Aztán szépen lassan el tudod majd kezdeni figyelni a légzést, majd közben egyre szebben tudod kivitelezni a gyakorlatokat is. Az a legfontosabb, hogy a “kellemes fájdalomig” nyújts mindent, és ne erőszakold meg a testedet, mert az oktató, vagy a szomszédod mélyebbre hajol. El kell fogadnod önmagad, hogy onnan tudjál elindulni minden téren az életben, ahol éppen vagy, és ne le akarj utánozni valaki mást. ezt nagyon szépen meg lehet valósítani a ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápás Jóga órákon, hiszen megismered önmagad, és lelked templomának a testednek korlátait, melyeket utána szépen fokozatosan egyre kijjebb tolhatsz.
 • Nem szívesen tornázom a mások előtt, mert félek, hogy mit gondolnak majd, ha nem vagyok ügyes. Semmi probléma. Az órán általában csukott szemmel gyakorlunk, de ha valaki néz is, akkor is elég kihívást jelent, hogy a saját tartását javítsa, mintsem, hogy a tieddel legyen elfoglalva. A Jóga befelé figyelésről szól, nem arról, hogy másokhoz viszonyítsam saját magam, vagy azzal foglalkozzak, hogy mások magukhoz viszonyítják saját magukat.
 • Nem tudok és nem szoktam meditálni. Akkor a jóga nekem való? A ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápás Jóga mindenkinek való. Így neked is. Meditálni mindenki szokott, méghozzá minden pillanatban, hiszen az elménk folyton jár, és gondol valamire. Vagyis meditál valamin. A tudatos meditációt pedig, vagyis azt, hogy nem az érzékszerveid és a téged ért ingerek döntik el, hogy min meditálj, hanem te irányítod a gondolataidat, bármikor elkezdheted. Sőt garantáltan tapasztalni fogod ennek áldásos hatásait az életedben.