Hogyan, hol és mikor Gyakorolhatom a ZenDoint?

Hol mikor és hogyan gyakorolhatom a zendoint?

Tulajdon képpen bárhol és bármikor. Az alap ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápás Jógagyakorlatok elsajátítása nem vesz igénybe sok időt, és a kivitelezésük sem. Nincs szükség semmilyen különleges környezetre, vagy helyszínre, sőt minél egyszerűbb és természet közelibb a gyakorlásunk, annál jobban fogják a gyakorlatok kifejteni a hatásukat.

Az Univerzum Energiáinak befogadása és a Doin:

A modern embriológia is felismerte az embrióban az idegek és a bőr közös eredetét: az ektodermában (külső réteg) vannak olyan pontok (sejtek), melyekből a külső idegrendszer és a bőr fejlődik ki, és ezek a pontok közvetlenül kapcsolódnak az endodermában (belső réteg) található bizonyos pontokhoz, melyekből a szervek fognak kialakulni. A belső szervek saját Qi (csi) energia áramlással rendelkeznek, de a külvilággal csupán a bőrfelszínen elhelyezkedő meridiánokon keresztül kerülnek kapcsolatba. Ha megtaláljuk azt a helyet, amelynek stimulálásával többlet pozitív energiát juttathatunk szervezetünkbe, akkor képesek vagyunk megváltoztatni a rosszul működő szerv energiaáramlását.

ÉBREDÉS:

Testünk meridiánjai mentén meghatározott rendben helyezkednek el a nyomáspontok ún. „ablakai”. Véletlen csupán, vagy csalhatatlan ösztönünk vezet, amikor ébredés után első önkéntelen mozdulatunkkal megdörzsöljük a húgyhólyag meridián és a gyomor meridián első pontjait? A Do-in gyakorlatok helyes alkalmazásával mintegy 5 perc alatt életet lehelhetünk meridiánjainkba és a hozzájuk kapcsolódó szervekbe, és ehhez semmi mást nem kell tennünk, csupán kissé — enyhén vagy közepes erősséggel — ujjunkkal megnyomogatni, megdörzsölgetni, húzogatni, és könnyedén megcsavargatni elgémberedett testrészeinket.

Az energia áramlása a meridián vonalak találkozási pontjánál, a felső és alsó végtagoknál vált irányt. Ezeken a csomópontokon lehet az áramlás minőségén legkönnyebben változtatni. A csuklónál és a bokáknál az energiaáram polaritása megváltozik, és igen erős hullámlökés kezdődik. Ezeknek a vékony bőrfelületeknek a nyomásával vagy dörzsölésével igen hatékonyan javíthatjuk a hozzájuk kapcsolódó szervek működését.

TÉVEDHETETLEN-E A DO-IN?

Mint minden jelentős tudomány, a Do-in is bizonyos követeléseket támaszt művelőjével szemben, melyek inkább lelki természetűek, mintsem fizikai ügyességet vagy erőt kívánók. Ha betartjuk az alábbiakban felsorolt feltételeket, akkor biztosak lehetünk a sikerben.

1. ) A FÜGGETLENSÉG SZELLEME

Az emberi test egy csodálatosan felépített rendszer, mely képes kijavítani saját hibáit és legyőzni a gyakran bénítónak tűnő fájdalmakat is. A modern orvosi létesítményekkel körülvett világunkban (figyelembe véve az orvostudomány mindent átfogó ajánlását, mellyel betegeink gyógyításának szenteli magát), hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról a birtokunkban levő komplex erőről, mely képessé tehetne minket az öngyógyításra és önápolásra. Ehhez vagy hagyjuk, hogy újra saját autonóm szervezetünk irányítson, vagy tudatosan mozgásba hozzuk egyik — vagy esetleg az összes — természeti erőnket, ahogy a Do-in gyakorlása is teszi. Testünk veleszületett önirányító és öngyógyító képességét tagadjuk meg, ha vakon és kizárólag az orvosi beavatkozásban és gyógyszerekben bízunk. Az igaz élet hiszi és használja isten adta erőforrásait.

2.)  A FÁJDALOM SZÜKSÉGESSÉGÉNEK ELFOGADÁSA

Egyes Do-in gyakorlatok egy kis fájdalmat okozhatnak, különösen a kezdő Do-in gyakorlók számára, illetve akkor, ha előzőleg némi étellel és itallal „vétkeztünk”. Ha a Do-in gyakorlat végzése kellemetlen érzéseket kelt, azt jelenti, hogy méreganyagok halmozódtak fel valahol a testünkben, és hogy pontosan melyik szervünkben vagy életműködésünkben van a hiba, a fájó pontnak a bőrön való elhelyezkedése jelzi.

A meridián „térképek”, valamint a Do-in pontokat feltüntető ősi ábrák segíthetnek az öndiagnózis felállításában és fontos szerepet játszhatnak kezünk „irányításában” az önnyugtató, öngyógyító masszázs végzése közben. A fájdalomérzet vezet minket annak felismeréséhez, hogy nem maradhatunk harmóniában, a fájdalmat tehát csak akkor kell tűrni, ha testünknek ezt a parancsát figyelmen kívül hagyjuk. Ha a fájdalmat egy bizonyos, jól körülhatárolható helyen érezzük, ez szintén segítségünkre lehet, hiszen jelzi, mit rontottunk el, melyik szervünk állapota romlott meg. A természet parancsának semmibe vétele vagy ki-gúnyolása elkerülhetetlenül testi-lelki összeomláshoz vezet. A fájdalom leggyakoribb okai a következők lehetnek: környezeti tényezők; helytelen táplálkozás; túlzott gyógyszerfogyasztás mellékhatásainak felhalmozódása; a természetes életelemekkel — levegő, föld, víz, tengeri sók — való kapcsolat hiánya.

* A tengeri só csak természetes állapotában tekinthető életelemnek. Természetes állapotnak nevezzük, ha a napsugárzás párologtató hatása révén nyerik a tiszta tengervizekből ősi partszakaszok mentén; természetes úton kristályozódik finomítás nélkül, és mentes mindenféle kémiai adalékanyagtól. (I. még A tengeri só rejtett előnyei c. könyvet; Happiness Press)

Szükséges még megjegyezni, hogy a Do-in során jelentkező fent említett fájdalmak a rendszeres napi gyakorlatvégzéssel hamar megszűnnek. A jelentős javulás pedig, amelyet egy-két napon belül tapasztalhatunk, gyorsan elfeledteti velünk a kezdeti nehézségeket.

3.)  BUZGALOM ÉS KITARTÁS

Az egészséges ember szívesen vállal fizikailag és szellemileg is megerőltető igényes feladatokat. Csak a mesterséges környezet és a modern élet könnyed stílusa, valamint a pihenési szokásaink szegényessége indít arra bennünket, hogy igen könnyelműen, olyan megoldásokat keressünk, melyek semmiféle megerőltetést nem jelentenek, és azonnali eredményt mutatnak.

Az évek hosszú során át űzött természetellenes életmódot azonban nem lehet azonnal meggyógyítani. Az igazán áhított egészséget csak évekig céltudatosan végzett Do-in gyakorlással, megfelelő táplálkozási szokásokkal és meditációs gyakorlatokkal lehet elnyerni. Bár a szorgalmas Do-in gyakorlók már pár nap múltán mérhető javulást fognak tapasztalni, a sejtekig hatoló, hosszútávú megújulás még több szorgalmat és kitartást követel.

Ha céljainkat könnyedén elérhetnénk, az eredmények nem lennének olyan tartósak, mint azok amelyeket türelemmel és hosszú küzdelem árán értünk el. A legmagasabb csúcs eléréséhez nem elegendő az első lépést megtenni, minden lépcsőfokot türelmesen végig kell járni, miközben minden erőnket latba kell vetnünk, hogy célhoz érjünk.

Az emberi gépezet természetes állapotában jól kezelhető és rugalmas még idős korban is. A merevség a nem megfelelő testápolásnak egyik jele. Sokan már idő előtt abbahagyják a Do-in gyakorlását, ha egy kis fájdalmat éreznek, nem múlik el ugyanis azonnal a merevség. Az emberi test azonban mindent képes leküzdeni, még a hosszú ideje fennálló merevséget is, rugalmasságának visszanyerése után pedig tökéletesen egészséges marad, ha továbbra is a természet diktálta módon kezeljük. Azok pedig, akik már azon a ponton vannak, hogy nem érdekli őket visszanyerik-e egészségüket, vagy teljesen elveszítik, bizonyos tekintetben elfogadják testük „rigor mortis” (hullamerev) állapotát. Az élni akarásnak ez a teljes feladása krónikus fáradtságból, túlzott táplálkozásból, radioaktív sugárzó szennyeződésből vagy a mikrotápanyagok (pl. vitamin) hiányából eredhet.