Hogyan készüljek fel a ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápás Jóga órára?

zengarden, avagy hol gyakorolhatod a Zendoint?

Természetesen bárhol és bármikor gyakorolhatjuk ZenDoin Tartásjavító, Japán Gerincterápás Jógát, sőt igazából ez is a cél, hogy ne csak az óra alatt jógázzunk, hanem azt be tudjuk ültetni a hétköznapokba. Ezért is foglalkozunk minden óra elején olyan természetes mozgásokkal, mint az állás, járás, leülés, valaminek a fölvétele a földről stb…, hogy az egészséges tartás, és a Világmindenséggel, Istennel való összekapcsolódás előnyeit életünk, létezésünk minden pillanatában tapasztalhassuk. De van néhány szempont, amik megkönnyítik az elmélyülést.

Nyilván valóan a legtökéletesebb helyszín a gyakorláshoz egy nyugodt szent hely, mely spirituálisan elég töltettel bír, hogy csak az ott való megjelenésünktől áthangolódjunk, de ha nem egy szent hely közelében élhetünk, akkor egy természetes hely is megteszi. Persze jó egy Zenkert is, de ha nincs ilyenünk, vagy tél van, akkor otthonunkat kell a megfelelő állapotba hozni. Ezenkívül a folyamatos gyakorlással lesz lehetőségünk megérteni lelkünk szentségét, és egy idő után képesek leszünk testünkre is, mint lelkünk templomára tekinteni, így a szent helyen való gyakorlás egy-kettőre meg is oldódik.

Ha kezdő vagy és még nem tudsz a saját szívverésed és légzésed ritmikus harmóniájára elmélyülni, akkor nyugodtan használj meditációs zenét. Lehet bármilyen, de ha már Zen, akkor például lehet ilyen is:

Így készülj fel a ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápás Jóga:

  • Megfelelő világítású és szellőzésű szobát válassz — legjobb a szabad ég alatt —, és testeddel fordulj kelet, a felkelő nap égtája felé. Bár a nap bármelyik órájában végezheted ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápás Jóga gyakorlatait, a legelőnyösebbek a kora reggeli órák.
  • Könnyű öltözéket viselj. Jobb, ha minél kevesebb ruhadarab van rajtad — úgyis hamarosan felmelegszel! Mindenfajta ékszert, gyűrűt, fülbevalót, órát, hidakat, hallókészüléket vegyél le magadról.
  • Mosd meg a szemed és a füled, szád és az orrodat jól öblítsd ki. A gyakorlatok előtt tartózkodj az evéstől és ivástól. Kiürített hólyaggal és belekkel kezd a gyakorlatokat.
  • Kézkörmeidet, melyek a gyakorlatok során eszközeid lesznek, gondosan vágd le, puhítsd meg és keféld tisztára.
  • Mivel sok gyakorlatot seiza ülésben (sarkunkon ülve) végzünk, ajánlatos egy kis négyszögletes párnát vagy összehajtogatott pokrócot a földre terítened, hogy erre térdelhess.
  • Ha nem tudsz seiza ülésben ülni, olyan méretű székre ülj, melyen lábad térdben derékszögben meghajlik, miközben egész talpad a földön helyezkedik el. Még akkor is, ha más gyakorlatot nem is végzel, csak a Nap köszöntését, vagy az együttlétet a családdal. Ezek a gyakorlatok olyan köteléket hoznak létre és olyan hálával tölt el mindenkit, ami tökéletes harmónia a gyakorláshoz. Ha pedig egyedül végzed ezt a gyakorlatot, akkor az időben vagy térben távollevő személyekkel erősödik a kapcsolat és a hovatartozás érzése helyreáll.
  • Fizikai oldalon, ez a köszöntés könnyít a gerinc terhelésén, szabályozza az idegrendszert, és masszírozza az emésztő és szaporító szervek belső üregeit.

Seiza ülés:

ZenDoin Seiza