8 tipp a púpos hát ellen, nem csak jógásoknak!

Dobd le a Púpod! Avagy a púpos hát legyőzése ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápiás  jógával!

Dobd le a Púpod! Avagy a púpos hát legyőzése ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápiás  jógával!Korunk betegsége a púp a hátadon, amit úgy kívánsz oda egy régi mondás szerint, mint púpot a hátadra. Ez egy főleg mi korunkbeli népbetegség, amit különféle orvosi szakszavakkal tettek érthetetlenné, de egy rettenetesen pofon egyszerű természetes következménye egy gondolkodás és viselkedés mintának, ami egytől egyig jellemző azokra az emberekre, akiknek púpjuk van, illetve ha visszagondolnak idősebb korukban rá, akkor jellemző volt rájuk akkor amikor kialakult így a hátuk.

Történet:

Sosem felejtem el  a napot amikor tudatosan szembesültem az egyenes hátam és egészséges tartásom egy a „modern” társadalom által negatívként minősített címkéjével.

2010-ben egy ismerős fiatal hölgynek segédkeztünk költözni egy kedves jó barátommal akit a történet pikantériája ként „Ördögnek” hívnak. Előtte nap hívott fel bennünket, hogy S.O.S. kéne neki segítség, mert jó néhány bútorától megszabadulna holnap, de senkit nem tudott elérni, hogy segítsen neki. Mi meg mindig is szerettük a kihívásokat, mert edzésként fogjuk fel őket, mint ahogy mifelénk Vas Megyében általában az emberek nagy többsége így gondolkodik, hiszen mégis csak „Vasból-vagyunk”. Ezért bevállaltuk a dolgot.

A Magam részéről 1998-óta foglalkozom a Ninjutsu harcművészetével (amin belül jó pár jóga alap elv is megtalálható.), méghozzá aktívan, aminek köszönhetően nem csak a gondolkodásom, de a testtartásom és a mozgásom is más, mint egy embernek, aki foglalkozik a társadalom és „barátok” által diktált szabályokkal, és ugyan ez elmondható az én „Ördög” cimborámról, aki pedig sokkal régebben táncol és harcművészkedik, mint én.
A hölgynek csupa főleg intellektuális férfi ismerőse van, és az ő közelségükhöz volt szokva, meg ahhoz az értékrendhez amit ők képviselnek, na meg ahhoz a fajta mozgás kultúrához és mentalításhoz. (Nem is tudom miért nem jött más segíteni pakolni…)

Ez talán annak a nyárnak a legforróbb napja volt, mi meg hát kora délután kezdtük a munkát, és pár óra alatt ledobáltuk a cuccokat. Persze mindezt a rekkenő hőség miatt felső ruházat nélkül tettük.

Nem mondom, jól elfáradtunk, mire megállás nélkül teledobáltuk az IFA. platóját, és amikor az utolsó kanyarból indultunk volna vissza fel, hogy elfogyasszuk a jól megérdemelt mentás, jeges limonádénkat, akkor a hölgy már nem bírta tovább, és némi gunyoros hanglejtéssel, természetesen viccnek szánva csodálkozva jegyezte meg, hogy:

„Basszus, hogy ti hogyan tudtok egész nap feszíteni?”

Aztán a limonádé mellett megbeszéltük, hogy eléggé elfáradtunk és mindenhez van kedvünk, csak nem a feszítéshez 40 fokban egy nyolcadik kerületi bérház udvarán. Elmondtuk neki, hogy nekünk mivel tudatosan tettünk rá erőfeszítést egész életünkben, alapból egyenes, szép és egészséges a tartásunk.

Dobd le a Púpod! Avagy a púpos hát legyőzése ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápiás  jógával!

Egy kis tudományos háttér a jelenségről, de utána egyszerűen beszélek ígérem:

Púp, Scheuermann kór, stb…:

Elsősorban a fiatal serdülő korban lévő embereket érinti ennek a “betegségnek” (ami nem is betegség) kialakulásának a veszélye. Pontos létrejöttét nem ismeri ma a modern orvos tudomány, de régen akár hazánkban, vagy keleten mindenhol tudták kezelni. Méghozzá egészen egyszerűen, úgy, hogy rászóltak a gyerekre, hogy “Húzd ki magad”

1921-ben Scheuermann írta le a jelenséget elsőként, de azóta több kutató is publikált jelentõs eredményeket ebben a témában: Lowe, Schmorl, Schajowcz, Fergusson, Schanz stb… Az Õ eredményeik alapján magyarázzák napjainkban a kórképet.

Álltalában 12-14 éves korban kezdõdik és 17-18 éves korra zárul le a kialakulás, de temrészetesen ez cask nagy átlag, simán bárki bármikor áldozatásá válhat ennek a jelenségnek, ami igazából nem más, mint a szervezetünk, a csodálatos emberi test önvédelmi és gyógyító mechanizmusa.

Alapvető tünetei lehetnek: a gerinc fokozott háti görbülete, a gerinc mozgáskorlátozottsága, spontán fájdalom, fáradékonyság, nyomásérzékenység. Minél fiatalabb korban kezdődik, annál rosszabb lesz a jelenség. Gyors romlás következhet be pubertás korban, amikor a csontozat növekedését nem tudja megfelelő ütemben követni a hátizomzata, ezáltal a deformitás fokozódhat.

Dobd le a Púpod! Avagy a púpos hát legyőzése ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápiás  jógával!

Betegség kialakulása:

A csigolyatesteken alul is és felül is egy-egy ún. zárólemezt találunk. Ennek a zárólemeznek a csontosodása (enchondralis csontosodás) szenved zavart (Lindemann szerint). A csigolyára ható mechanikai erők következtében a csigolyatest elõrefelé elkeskenyedik, ék alakúvá válik. Ezáltal jelentősen nõ a háti kyphosis („görbe”, túlzottan hajlott lesz a háti gerincszakasz). A zárólemezek csontosodási zavara miatt és a nyomóerő következtében a csigolya bereped és a csigolyák közti porckorong beboltosul a csontos állományba. Ez a röntgenfelvételen látható ún. Schmorl-csomó. Szintén röntgen tünet a csigolyák közti kis ízületek közti rés beszűkülése. A betegség a csontnövekedés befejeztére lezajlik, de a kialakult deformitás akár élethosszig megmaradhat.

Klinikai lefolyás szerint 3 stádium különböztethetõ meg:

  1. 8-10 éves kor között kezdődik. Ekkor még csak a hanyag tartás figyelhető meg. Jellemző a gyenge izomzat, a háti kyphosis mérsékelten fokozódik. Az ebben a szakaszban elkezdett tartásjavító gyógytorna jelentősége óriási. Sajnos kevés esetben jut szakemberhez a korai stádiumban a gyermek.
  2. 12-18 éves kor közé esik. Az érintett gerincszakasz merevvé válik. Jellemző lehet a hátfájdalom, de nem feltétlenül. Csigolyák nyomásérzékenyek. A fájdalom általában a növekedés befejeztével megszűnik. A növekedés befejeztéig fontos a korrigált helyzet elérése, megtartása. A csontnövekedés lezárulása után sajnos már csak kisebb mértékben érhető el a tartás korrekciója.
  3. Növekedés befejezése után élethosszig tartó stádium. A fájdalom az eltérésben résztvevő csigolyákra lokalizálódik. Nyomásérzékenység gyakran megfigyelhető. A csontok növekedése itt már lezárult, a gyógytornának célja – hasonlóan az eddigiekhez – a hátizomzat megerősítése és a korrekció. A korrekció kisebb mértékben lehetséges, mint az első két stádiumnál.

Egyszerűen:

A technológia a fejlettségnek köszönhetően, mindenki ül a gép előtt, és ott görnyedünk, ami közben végig lóg a fejünk. teljesen mindegy, hogy 10, 20, vagy 50 évesek vagyunk, ha leülünk a gép, tv, akármi elé, és görnyedten ebben a testhelyzetben töltünk x órát naponta, akkor a szervezet érzékeli, hogy nincs szüksége azokra a csigolyákat tartó izmokra, amik normális esetben izmokkal vannak egymás fölött tartva. Mert amikor elhagyjuk magunkat, vagyis nem lesz tartásunk, akkor ezek a csigolyák úgynevezett csontos alátámasztással tartják egymást.

Ennek következménye képpen a szervezet érzékeli, hogy itt bajok lesznek, mert ezek a csigolyák bizony nem erre lettek kitalálva, hanem arra, hogy szépen köztük a porckorongokkal egymás felett elhelyezkedjenek és az izmok tartsák őket. De veszi a rendszer a problémát, és hogy nehogy elrepedjenek a csigolyák a csontos alátámasztás következtében őket érő erő hatására, elkezd oda komolyabb csont szerkezetet növeszteni. Vagyis elmeszesíti azt a rész komolyabban, ahol a csigolyák egymás tartják, és nem az őket körbe vevő izmok csinálják ezt, hogy így védjen meg bennünket a sérüléstől.

Minél később húzzuk ki magunkat, és kezdjük el jelezni a szervezetnek, hogy de bizony szükségünk van azokra a tartó izmokra, annál jobban elmeszesednek a csigolyák, és így évek alatt akár nagyon komoly púpokra lehet szert tenni.

Ráadásul az elmeszesedett csigolyák nem flexibilisek egymáshoz képest, hiszen pont ezért pakolt oda a szervezetünk plusz csontkinövéseket, hogy nehogy a mozgás következtében lereszeljük a csontokat, így ez előre haladott állapotban úgy is nézhet ki, hogy aki ebben szenved, már nem tudja elfordítani a fejét se jobbra, se balra, illetve nem tudja felemelni a fejét, és lehajtani sem.

Tulajdon képpen a szervezetünk összenöveszti azokat a csigolyáinkat amikről úgy érzékeli, hogy nem tartjuk őket szépen egymás felett az izmainkkal.

 Hogyan alakulhat ki ez a probléma, és hogyan lehet megelőzni, illetve kezelni?

Serdülő kor:

1.Hirtelen növekedés:

Ahogy a csontozat hirtelen növekedésnek indul 10-18 éves korban, az izmok nem tudják vele általában tartani a lépést. Persze a ha a gyerek rendesen sportolna, edzene, és nem a gép előtt ülne, ezzel nem lenne probléma, de mivel gépezik, ezért nem is akarnak az izmai rendesen fejlődni, hozzá edződni az új, nagyobb csontszerkezethez. Mivel az izmok nem elég erősek, hogy egyenesen tartsák a gerincet, így általában ennek a korosztálynak a tagjai kicsit púposak, főleg, ha senki nem szól rájuk soha.

Dobd le a Púpod! Avagy a púpos hát legyőzése ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápiás  jógával!

18-30 éves korban:

2.    Stressz, munkahely, jövőkép, szomorúság, íróasztal, számítógép, lehajtott fej

Lehet, hogy megúsztuk a serdülő kort, de ettől még nem múlt el a veszély, hiszen a púp bármikor oda nőhet a hátunkra. A továbbtanulás, pályaválasztás következtében bekövetkező stressz, vagy csak a saját világkép kialakulásával történő kedélymódosító időszak során, gyakran szontyolodhatunk el, aminek a következménye megint csak a lógó fej, beesett vállak, kedvtelenség, aminek a következménye megint csak az, hogy a szervezet érzékeli, hogy nincs szükség a hátizmokra, így leépíti őket, és helyettük összenöveszti a púposan tartott csigolyákat, hogy nehogy megsérüljenek.

Pláne, ebben a korban is beleszaladhatunk az irodai munka következtében a gép, vagy íróasztal előtt való gubbasztás klasszikus testtartásába, amit utána onnan felkelve is egyre többen tartanak meg.

Dobd le a Púpod! Avagy a púpos hát legyőzése ZenDoin Japán Tartásjavító és Gerincterápiás  jógával!

30-40 éves korban:

Ez mondjuk már ritkább, hiszen eddigre már mindenkinek elválik, hogy lesz-e vagy nem, de itt is történhetnek olyan dolgok az életünkben aminek a következményeként a világ legszerencsétlenebb embereinek érezhetjük magunkat (Válás, halál esetek stb…) Ennek következménye megint csak a lehorgasztott fej, és a beeső vállak, amit a szervezet ugyan úgy, mint 10 éves korunk után bármikor a hátralevő életünkben úgy érzékel, hogy veszélyben vannak a csigolyák, és össze kell növesztenie őket.

A Púp kialakulásának megelőzése, illetve gyógyítása a gyakorlatban:

Javítás, megelőzés:

Ez egy keményebb műfaj, hiszen nem lehet mesterségesen műteni, vagy bevenni egy tablettát, amitől volt-nincs megoldás lesz. Ez már egy komoly tudatos munkát, ha tetszik életmód és gondolkodásmód váltást igényel, mondhatni másfajta meditációra és életvitelre van szükség ahhoz, hogy szépen egyenesen járjunk.

Mit csinálj, ha észreveszed, hogy kezd púpod nőni?

Nagyon egyszerű:

1. HÚZD KI MAGAD:

Nekem egészen egyszerűen anyám, meg a tornatanár is egyfolytában rám szóltak, hogy édes fiam húzd ki magad. Persze akkor még nem érdekelt, hogy miért, csakhogy nekik megfeleljek, meg mert anyám mondta, hogy púpos leszek ha nem húzom ki magamat, ezért inkább kihúztam.

A serdülő korosztálynál ez a szülők és a tanárok felelőssége is, hogy megértessék csemetéjükkel, hogy de igen is ki kell húznod magad, különben púpos leszel. Persze a vagány és flegma korszakban ezt nagyon nehéz elérni, pláne úgy, ha a szülő is púpos már, de ettől függetlenül ez az egyetlen módszer ami működő képes tud lenni.

Felnőttként ez már a saját felelősséged, hogy oda figyelsz-e rá, vagy hagyod az egészet a fenébe, és engeded, hogy jöjjön vele a gerincferdülés, a meszesedés, és egyéb szövődmények. Neked már senki nem fog szólni, hogy húzd ki magad, neked már elég nagynak kell lelned hozzá, hogy kihúzod magad!

2. Bármilyen Sport, de leginkább a jóga és az úszás:

Természetesen sokat tud segíteni egy sport, ahol az edző is képben van, hogy ez egy fontos dolog, nagyon sokat tud segíteni az úszás, mert ott általában egyenesen kell tartani az izmot, és ott sokat dolgoznak a hátizmok, amik tartják ezeket a csigolyákat. Illetve a másik egy jól képzett jógaoktató, aki szépen megdolgoztat téged, hogy kiegyenesedj anélkül, hogy nagyobb bajt okozna mint ami volt.

De ha biztosan tutit akarsz, akkor gyere el hozzánk ZenDoin Japán tartásjavító és Gerincterápiás jógára, mert itt csak ezzel foglalkozunk!

3. Királykisasszony, vagy teherhordó módszer:

Régen egyébként nem véletlenül a herceg kisasszonyokat könyvkupaccal a fejükön sétáltatták, keleten ma is mindenki minden csomagját a fején hordja, amitől kiegyenesedik a gerince, de működőképes megoldás, ha egy bothoz kötözzük a derekunkat és a homlokunkat is, vagy ha csak simán oda állunk egy sarokhoz, ajtó félfához, és megpróbáljuk a fartőcsontunktól egészen a koponyánkig minél több csigolyánkat hozzá érinteni a sarokhoz.

4. Alvási szokások megváltoztatása:

Egy nagyon sarkalatos pontja a helytelen test tartás kialakulásának a rosszul töltött alvás. Ha a jóga szentírások említette bármelyik testtípust is nézzük (Pita-vata-kapha, Ayurveda) még a legrövidebb alvási idő is általában 6 óra. Vagyis ennyit töltesz egy bizonyos testhelyzetben, ami komolyabban tudja befolyásolni szintén a púp kialakulását, de más háti elváltozásoknak és deréktáji problémáknak is az okozója lehet.

5. Milyen az ágyad, párnád?

A magas párnán, vagy nagyon puha ágyban való fekvést, ahol a fejünk nem a gerincünk meghosszabbításaként pihen, hanem valamilyen szögben megdöntve és alátámasztva. A Púp kialakulásának szempontjából a legrosszabb össze állítás a nagyon puha ágyon, nagy párnával a fej alatt hanyatt fekve aludni, hiszen ebben az esetben nem csak napközben dőlnek előre a csigolyák, hanem még este is amikor pihenni kéne.

A Legjobb púp ellen a viszonylag kemény ágy, vagyis ami nem veszi fel a testünk vonalát, hanem éppen nem nyom bennünket, és ezen aludni hanyatt fekve párna nélkül, vagy csak egy olyan kispárnával, ami megtartja a fejünket, hogy ne dőljön jobbra balra. Persze ezt csak nagyon kevés ember vállalja be, hiszen a jól megszokott alvási szokások átalakítása is egy komoly feladat, és 2-3 hétig is eltarthat, mire meggyőzzük magunkat, meg megszokjuk, hogy így is tudunk aludni és pihenni.

6. Feküdj a földre:

A leghatékonyabb persze maga az anyaföldön való alvás, vagy valami hasonlóan egyenes és kemény fekhelyen. a felfázás miatt egy jógamatracot, vagy polifoamot tegyünk magunk alá, de ha ezt is bevállaljuk, hogy hanyatt fekve aludj a földön, akkor nagyon meg tudjuk gyorsítani a púpunk eltüntetését.

7. Ne foglalkozz másokkal, húzd ki magad!

És a legfontosabb, hogy amint elkezded ledolgozni a púpodat, abban a pillanatban megváltozik az életed, hiszen ki kell húznod magad, fel kell egyenesedned. Megváltozik az egész kisugárzásod, hiszen az a sok elfojtott energia ami eddig a válladat nyomta, egyszer csak elkezdenek leperegni rólad.

Ezt pedig ha akarod ha nem megérzi a környezeted, a családod, a barátaid, az ellenségeid, a főnököd, vagyis minden szinten hatással lesz az életedre. Biztos hogy beszólnak majd, hogy „mit feszegetsz” ha fiú vagy, ha lány vagy, akkor meg majd azt mondják, hogy „Minek tolod ki a cicidet, kinek akarsz villogni?”, de neked ezeken túl kell lépned és el kell engedned a füled mellett, hiszen csak az irigység szól belőlük.

Eleinte persze természetes ellenes lesz a mozgásod, és te sem fogod kiegyensúlyozottnak érezni magad, de pár hét alatt elsajátítható az egyenes testtartás.

8. Puklim van, avagy a 7-es csigolya a mumus:

Amikor nézegeted a hátad a tükörben, és először észre veszed, hogy “puklid van”, akkor az még nem púp. Csak a leggyakoribb elmozdulás, a 7-es-nek nevezett nyaki csigolyának az elmozdulása. Ettől még nem kell megijedni nagyon.

Ez a csigolya szokott egyébként a legelső lenni, ami kiáll. ez általában el is csúszik, és utána követi szépen lassan a többi. Ezt nem lehet, vagy csak nagyon nehezen lehet önerőből tudatosan helyre illeszteni, mondhatni a véletlen műve tud lenni, ezt érdemes egy komoly, nem amolyan rángatós, recsegtetős csontkováccsal a helyére illesztetni.

Például a ZenShiatsu kezelés is tartalmaz ilyen helyre illesztést. Itt tudhatsz meg róla többet, illetve itt tudsz jelentkezni a kezelésre is.

Mivel a felháti elváltozások, leggyakrabban púp, vagy akár oldal irányú elmozdulás, gerincferdülés nem járnak egyedül és szövődmény nélkül, ezért hamarosan folytatjuk ezt a gondolat menetet, méghozzá a deréfák fájdalmak kezelésére, illetve kialakulásuk megelőzésére.

Ez az írás csak a felszín, és természetesen nem egy orvosi szakvélemény. Az  esetek 99%-ban a módszerek működő képesek, de pontos diagnózis nélkül, csak saját felelősségre próbáld ki őket. Ha viszont mindenképpen szeretnéd ha szép, egészséges tartásod lenne, akkor gyere el egy ZenDoin Japán tartásjavító és Gerincterápiás Jóga órára, vagy ha fáj a hátad, nyakad, lábad, kezed, derekad, térded vállad, akkor egy Zen Shiatsu Garantáltan fájdalommentes „Csontkovács” kezelésre.

szeretettel:

Horváth Ádám Ninjutsu és Jóga oktató, ZenShiatsu terapeuta.

ui: Nyugodtan oszd meg ezt a cikket, ha vannak olyan ismerőseid, akiknek kezdődő, vagy már kialakult púpjuk van. Hátha segítesz nekik is ezzel.

 

2 hónapos Jóga bérlet+ZenShiatsu kezelés

38000Ft helyett csak, 

17500Ft

2 hónap egy 10 alkalmas bérlet áráért:
30000Ft helyett csak

12000Ft

További részletek katt ide